Merkezimize Hoşgeldiniz
0 (312) 261 0095
1523. Sk. No: 1 Etimesgut

Felç, İnme (Hemipleji)

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Felç, İnme (Hemipleji) ve Tedavisi

Beyinin bir bölümünde ortaya çıkan ve o bölgenin beslenmesini sağlayan kan damarlarının tıkanması sonucu, genellikle ani gelişen, beyin fonksiyonlarındaki bozukluktur. Kanama ve damarda tıkanma nedeniyle ortaya çıkabilir. En önemli sakat kalma nedenidir.. Beyin damar hastalığına yol açabilecek hipertansiyon, şeker hastalığı (diyabet), kolesterol yüksekliği ve sigara içme gibi risk faktörlerinin kontrolü ile felç riski azaltılabilir. Geçici olarak ortaya çıkan tek gözde körlük, gelip geçici hafıza kaybı, bir tarafta güç kaybı, bir tarafta uyuşukluk, çift görme gibi bulgular damar tıkanıklığının öncü habercileri olabilir.

İnmeden sonra fizik tedavi ve rehabilitasyon sürecine ne zaman başlanmalıdır?

İnmeye bağlı hayati tehlike atlatıldıktan sonra fizik tedavi ve rehabilitasyon uzman hekimi hastayı değerlendirerek rehabilitasyon planını yapar. Bu sürecin mümkün olan en kısa zamanda başlaması hastanın iyileşmesinde önemli rol oynar.

Felçli hastalarda iyileşme süreci nasıl gerçekleşir?

Hasarlanan beyin dokusunun toparlaması ilk aylarda daha hızlı gelişir. Bu nedenle özellikle ilk 2 ay iyileşmenin en hızlı olduğu dönemdir. Daha sonra altı aya kadar iyileşme hızı azalsa da devam eder. Sonrasında bir yıla kadar azalan oranlarda düzelme beklenir. Hasta ilk altı ayı daha önemli olmak üzere bir yıla kadar rehabilitasyon tedavisini ihmal etmemelidir.

Yatarak mı ayaktan mı fizik tedavi ve rehabilitasyon yapılır?

İnme hastalarında etkilenen beyin bölgesinin büyüklüğü ve konumuna bağlı olarak tablo çok farklı olabilir. Kimi hastalarda kısmi bir kuvvet kaybı varken kimi hastalar tamamen desteğe bağımlıdır. Bu durumda hastalar tekerlekli sandalye ile hareket etmeye başlayana kadar yataklı bir kurumda tedavi gerekir. Sonrasında tedavisine ayaktan devam edilir. Daha hafif geçiren hastalarda ilk günlerden itibaren ayaktan fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulaması yapılır.

İnme geçiren hastalarda kuvvet kaybından başka hangi sorunlar olabilir?

Hastalarda genellikle bir taraf kol ve bacakta kas güçsüzlüğü oluşur. Ancak en az bunun kadar önemli başka sorunlar da görülebilir. Bunlar; denge bozukluğu, idrar ve büyük abdest tutamama, kaslarda sertleşme, yutma bozuklukları depresyon ve kişilik bozuklukları, unutkanlık, havale nöbetleri geçirme gibi çok farklı sorunlar olabilir. Bunların da hangisinin olacağı beynin etkilenen bölgesine bağlıdır. Sıkıntının türüne bağlı olarak fizik tedavi ve rehabilitasyon uzman hekimi diğer branş hekimlerinden de yardım alır.

Uzun dönemde inme hastalığı nasıl seyreder?

İlk bir yılda iyileşme büyük oranda tamamlansa da sonraki dönemlerde de rehabilitasyondan fayda görülür. Hastalarda bazı dönemlerde kas sertlikleri artar, yürüyüş ve denge bozulur. Bu durumlarda yeniden bir rehabilitasyon tedavisi alarak düzelme sağlanabilir. Kötüleşme yoksa bile mevcut durumu korumak için profesyonel yardım almak her zaman etkili olmaktadır.

Fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmeti SGK tarafından ödeniyor mu ?

Tedavinin başladığı ilk yıl süre kısıtlanması olmadan tedavi giderleri SGK tarafından karşılanmaktadır. Sonraki yıllarda ise yılda 60 seansa kadar fizik tedavi hizmetini kurum karşılamaktadır. Rehabilitasyon tedavisinde tedavi ekibinin tecrübe ve kalitesi büyük önem taşımaktadır. Deneyimli uzman doktorlarımız ve fizyoterapistlerimiz tarafından uygulanan etkili bir fizik tedavi ile hastaların fiziksel kapasitesini olabilecek en üst düzeye çıkarmak için uzun süredir hizmet vermekteyiz.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave A Comment